Rust minder voor meer resultaat

Vorige week was ik in phuket op bezoek en trainde toen voor het eerst sinds lange tijd in een gewone sportschool.

(ultieme ECHTfit woon/vakantie plaats trouwens: in je korte broek op de brommer naar de sportschool, hard trainen, daarna eten in 1 van de vele goedkope maar goede restaurants, daarna even naar de zee om te zwemmen, dan bar-b-qen met verse vis, mosselen, steaks.. perfect!)


Ik ben namelijk wat verwend doordat ik mn eigen prive gym run (In Bangkok, zie facebook.com/Maxfitpower).

Hier maak ik elk trainingsprogramma voor elke klant zelf, zorg ervoor dat er geen onzin oefeningen gedaan worden, zie er op toe dat goede techniek gebruikt wordt, dat er geen Celine Dion op de radio komt etc.

Het nadeel hiervan is dat ik soms vergeet wat voor fouten de meeste mensen in de sportschool maken..

Maar deze trip naar phuket bracht me weer wat ideeen voor nieuwe artikelen!

Toen we begonnen met trainen was er een groepje jongens zware barbell shrugs aan het doen.

(Op zich een prima oefening trouwens)

Ze gingen om en om en degenen die niet aan de beurt waren hingen wat rond op de andere toestellen.

Begrijp me niet verkeerd, soms is het zeker goed om lang te rusten zodat je goed zwaar kan gaan, maar doe dit alleen met echte basis krachtoefeningen zoals deadlifts, bankdrukken, squats, military press en de talloze variaties hierop.

Een isolatie oefening (want dat zijn shrugs, hoe zwaar je ook gaat) geeft je niet het ‘recht’ 5 minuten te rusten.
Je krijgt hiermee veel beter resultaat in spiermassa als je de rustperiodes wat korter houdt.

Na de shrugs gingen ze naar het dumbell rek en deden zittende dumbell military presses met ook hier weer veel rust tussen de setjes, om de beurt.

In die tijd deden mijn trainingsmaat en ik een korte warming up, ongeveer 8 setjes van 3 deadlifts, toen een stuk of 6 sets van 3 military presses afgewisseld met horizontale dumbell shrugs op een bank, gevolgd door dips en pullups voor 3 setjes van 10 herhalingen voor mij en skullcrushers en hammer curls voor mn maat wegens een sleutelbeen operatie 4 weken geleden.

En het was niet zo dat wij er een mega-tempo op nahielden!

Om eerlijk te zijn weet ik natuurlijk niet wat die jongens verder voor training deden die dag (misschien hadden ze er al een gruwelijke Muay Thai sessie erop zitten), maar ik denk dat ze een stuk effectiever zouden zijn als ze in plaats van barbell shrugs gevolg door dumbell military presses het volgende zouden doen:

1A) Barbell military press

1B) dumbell shrug

waarbij ze na elke set van 1A een setje van 1B zouden doen, dan weer een setje van 1A etc.

Oefening 1A is dan de hoofdoefening waar ze de meeste focus op zouden moeten geven (zodat ze zware gewichten kunnen doen en het gewicht elke herhaling explosief omhoog kunnen brengen).

1B is meer een bijoefening met relatief licht gewicht, waardoor ze het gewicht bovenaan 2 seconden vast kunnen houden (ipv op en neer stuiteren zoals ze met de bb shrugs deden).

Zie je ook wel eens mensen trainen waarvan je denkt ‘dat kan beter’?

Laat het hieronder weten in de comments!


0

Discussie: