Intensiteit en progressie voor langdurig succes

Het belangrijkste missende onderdeel in de sportscholen en fitness clubs van vandaag is intensiteit. Mensen praten niet alleen tussen de oefeningen door, maar zelfs tijdens de oefeningen worden nog drukke gesprekken gevoerd. Tijdens de fitness of cardio kan je zelfs TV kijken of een blaadje lezen! Denk je dat je lichaam enige reden ziet om zich aan te passen of vet te verbranden als je je zo weinig inspant dat je nog kan lezen!?

Voor resultaat is hard werk nodig zoals krachttraining. Je moet je uiterste best doen om elke keer meer te doen dan vorige week. Dit kan meer gewicht zijn, meer herhalingen, meer setjes of minder rust tussendoor.

Als de intensiteit mist en je doet elke keer hetzelfde gewicht voor hetzelfde aantal herhalingen, zal je er over een jaar nog hetzelfde uitzien als nu. Dit is hét verschil tussen mensen die resultaat boeken en mensen die klagen dat het niet lukt. Het doel is niet alleen jezelf moe te maken of jezelf te laten zweten. Zweten doe je in de sauna ook en we weten hoe effectief dat is om atletischer te worden!

Als je altijd hetzelfde doet, zal je er altijd hetzelfde uitzien en zal je altijd hetzelfde presteren. Je lichaam houdt niet van verandering en blijft het liefst zoals het nu is. Dit wordt ‘homeostase’ genoemd. Er worden evenveel cellen opgebouwd als er worden afgebroken. Om spiergroei of vetverbranding te veroorzaken moet je die homeostase doorbreken. Echtfit kan je hierbij helpen met het Trainingsschema.

Door hetzelfde te doen als vorige week doorbreek je die homeostase NIET.Je lichaam is al in staat dit te doen, dus is er geen reden om te veranderen (lees: sterker te worden, vet te verbranden of spieren op te bouwen).

Elke training moet een verbetering zijn van de vorige. Stel je doet ’s maandags dumbell lunges. Vorige week deed je 10 herhalingen met dumbells van 10kg. Wat doet je denken dat je die elfde herhaling er niet uit kan persen? De volgende training doe je er 12. De training daarop verhoog je het gewicht dat je gebruikt zodat je maar 8 herhalingen kan doen. De training daarop doe je met dat gewicht 9 herhalingen enzovoort, todat je weer bij 12 bent en het gewicht opnieuw verhoogd. Op deze manier dwing je je lichaam om sterker te worden en verbrand je meer vet en je bouwt meer spieren en kracht.

Het verandert ook de hele houding die je naar de sportschool meeneemt. In plaats van ‘fitnessen’ of ‘sporten’ ga je nu trainen! Dit maakt het verschil tussen winnaars en klagers. De keuze is geheel aan jou: wordt je ECHT fit of praat je volgend jaar weer over je goede voornemens en hoe moeilijk het allemaal is?

Meer weten:        Buikspieren Krachttraining Buikspieroefeningen Vet verbranding Fitness Trainingsschema Eiwit

VN:F [1.9.13_1145]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
VN:F [1.9.13_1145]
Rating: 0 (from 0 votes)

0

Discussie: