Waarom krachttraining?

Krachttraining is de basis van elk goed trainingsprogramma. Of je nu vet wilt verliezen, spieren wilt bouwen, sneller wil rennen, hoger wil springen, beter in vorm moet zijn voor je werk als brandweerman of in het leger of er gewoon goed uit zien op het strand in de zomer, met krachttraining gaat het allemaal een stuk beter en sneller.
Wat maakt krachttraining zo effectief?

Ten eerste is er het hormonale effect. Door krachttraining te doen stijgen de concentraties testosteron en groeihormoon, die spieren bouwen en vet verbranden. Daarnaast breek je tijdens de krachttraining spieren af. Die beschadigde spiercellen moeten herbouwt worden, wat energie kost. Energie die anders in de vetlagen opgeslagen zou worden wordt nu gebruikt om je spiercellen te repareren.

Het mooie van dit beschadigen en heropbouwen is dat je lichaam elke keer ietsje meer opbouwt om ervoor te zorgen dat je de volgende keer beter bestand bent tegen de stress (training) die het te verduren hebt gekregen. Op die manier worden je spieren groter en sterker.
Die grotere spieren hebben op hun beurt weer meer energie nodig, waardoor je stofwisseling omhoog gaat.

Dames: wees niet bang dat je van krachttraining grote, ‘logge’ spieren krijgt. Krachttraining maakt mannen groot en sterk, het maakt vrouwen strak. Jullie hormonale balans is anders dan die van mannen, wat ervoor zorgt dat je nooit zoveel spieren op kan bouwen als mannen. De vrouwen die wel extreem gespierd zijn hebben dit verkregen door jaren intensief en doelgericht te trainen en diëten. Daarnaast gebruiken sommigen middelen om hun hormonale balans meer op dat van mannen te laten lijken. Voor 99.9% van de vrouwen is het vrijwel onmogelijk om zoveel spieren te bouwen dat het ‘mannelijk’ wordt. Wat je echter wel kan bereiken zijn mooi gespierde benen en billen, een strakke buik en strakke schouders en armen.

Als je doel is om beter te kunnen presteren, of het nu voor werk is of sport, helpt krachttraining je sterker te worden, waardoor je meer kracht kan produceren. Kracht is niet alleen belangrijk als je zware objecten moet verplaatsen (bijvoorbeeld als verhuizer of brandweerman) maar ook als je moet rennen, sprinten of springen. Het verbaasd me dat er zoveel politie- en brandweermensen simpelweg uit vorm zijn. Hetzelfde geldt voor sporters, vaak zelfs topsporters die in mijn ogen zoveel beter zouden kunnen zijn als ze de juiste vorm van krachttraining doen.

Vormen van krachttraining

Helaas denken mensen bij het woord krachttraining voornamelijk aan machines, heel misschien een oefening als bankdrukken. Krachttraining is echter veel meer dan dat. Krachttraining kan gedaan worden met halters en dumbells, maar ook kettlebells, stenen en lichaamsgewicht! Afhankelijk van je doelen en je niveau heb je heel weinig materiaal nodig.
Krachttraining is ook niet alleen maar statisch. Krachttraining kan ook gedaan worden door trappen op te lopen met een gewicht in je armen, een slee met extra gewicht erop voort te trekken of te duwen, jezelf op te trekken, op te drukken en nog veel meer. Door al deze dingen te combineren train je je lichaam volledig.
Als je alleen maar halteroefeningen doet mis je enorm veel. Als je alleen maar cardio doet mis je nog meer. Je lichaam heeft honderden spieren, en verschillende energiesystemen. Als je een goede atleet wilt worden of er atletisch uit wilt zien, moet je al die spieren en al die energiesystemen trainen.

Hoe jedat doet lees je in toekomstige posts!

Meer weten:  Buikspieren Krachttraining Buikspieroefeningen Vet verbranding Fitness Trainingsschema Eiwit

VN:F [1.9.13_1145]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
VN:F [1.9.13_1145]
Rating: 0 (from 0 votes)

0

Discussie: