Optimaal trainen

Hoe lang moet je trainen voor spiergroei? En voor vetverlies? Deze vraag wordt vaak gesteld, maar het antwoord is vaak onduidelijk.

In de meeste sportscholen  en fitness clubs lijkt het antwoord minstens een uur te zijn. Als je na een half uurtje weer naar buiten loopt wordt je raar aangekeken. De meeste mensen brengen minstens een uur door in de sportschool. Sommige ‘fanatiekelingen’ zelfs 1,5 tot 2 uur!

Ook personal trainers hanteren over het algemeen schema’s van één uur per klant.

Is dat uur echter gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek of de ervaring dat een uur de optimale trainingstijd is? Nee.

Dat uurtje is gewoon het makkelijkste voor de trainer en het sportschoolpersoneel. Daarnaast is de ‘meer is beter’ mentaliteit sterk aanwezig, en wordt je (onterecht) een schuldgevoel aangepraat als je binnen een uur alweer buiten staat.

We weten nu dus dat dat uur niet echt is gebaseerd op wetenschap of resultaat. Wat zegt de wetenschap dan?

Hormonen tijdens je training

Hormonen zijn heel belangrijke factoren in het brengen resultaat van je training. De belangrijkste zijn groeihormoon en testosteron. Deze twee hormonen zorgen voor spiergroei en vetverlies.

De concentraties van deze hormonen kunnen verhoogd worden door (kracht)training. Dit effect duurt echter niet lang. Na ongeveer 27 minuten zijn de concentraties groeihormoon en testosteron op hun hoogst. Na ongeveer 45 minuten keert de productie van deze anabole (spieropbouwende) hormonen weer terug naar het basisniveau.

Na 60 minuten trainen zakt het niveau zelfs onder het basisniveau, terwijl de productie van het stresshormoon cortisol (dat spieren afbreekt en vetopslag vergroot!) snel op gang komt.

Dit willen we natuurlijk voorkomen!

Hou je trainingen dus tussen de 30- en 45 minuten voor optimaal resultaat. Naast het feit dat het je hormoonspiegels optimaal houdt, is het een stuk makkelijker je te focussen en de intensiteit hoog te houden als je weet dat je maar 45 minuten hebt.

Ook haalt het het grootste excuus om niet te trainen onderuit:

‘Ik heb geen tijd om elke dag uren in de sportschool te zwoegen’

Je hebt wel 3 keer per week 30 minuten de tijd toch? Zelfs thuis kan je meer doen dan je denkt!

stoppen na 45 minuten?

Conclusie

Hou je training kort, maximaal 45 minuten als je een sterker, gespierder of slanker lichaam wilt hebben!

Meer weten:  Buikspieren Krachttraining Buikspieroefeningen Vet verbranding Fitness Trainingsschema Eiwit

VN:F [1.9.13_1145]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
VN:F [1.9.13_1145]
Rating: 0 (from 0 votes)

0

Discussie: