Face Pulls voor bovenrug en schouders

Ik heb het al eerder gezegd, maar het blijft belangrijk:

de achterkant van de schouders en de bovenrug moet je veel trainen!

Iedereen traint de voorkant van de schouders (en borst), terwijl de achterkant
er maar bekaait vanaf komt. Dit gecombineerd met een dagelijks leven dat bestaat uit computerwerk en tv kijken leidt op den duur tot een slechte houding, voorovergetrokken schouderbladen, irritante pijntjes tot zelfs een echte schouderblessure.

Dit zorgt ervoor dat fysiotherapeuten zoals ik de komende jaren goede zaken blijven doen! Als je echter geen

het huis van je fysio

Het optrekje van de fysio, met dank aan je schouders!

zin hebt om mee te betalen aan het tweede huis van je fysio of de mercedes van je orthopedisch chirurg, is het belangrijk je bovenrug veel te trainen zodat je schouders gezond en sterk blijven.

één van de vele oefeningen die je kunt doen om dit te voorkomen is de facepull:

Je pakt een kabel met touw-handvat en trekt hem richting je voorhoofd. Zorg ervoor dat je rechtop staat (dus niet met voorovergebogen schouders) Hou hem aan het eind van de beweging even vast voor een beter trainingseffect.

Als je (zoals ik) geen kabelmachine hebt kan je de oefening ook met een rubber band doen, zie de video hieronder:


Of je nu een band gebruikt of een kabelmachine, het grootste ‘probleem’ van de facepull is dat je er niet echt zwaar mee kan gaan, doordat je dan voorover getrokken zal worden. 1 voet voor de andere zetten helpt iets, maar het blijft behelpen als je echt zware gewichten zou gebruiken.

Ga daarom gewoon niet zo zwaar en doe meer herhalingen, meer setjes en zorg ervoor dat je vorm strict blijft. Dit zorgt er ook voor dat je de juiste spieren (achterste kop van de deltoideus, rotator cuff, trapezius en rhomboideus) gebruiken zal en niet een combinatie van biceps en onderrug.

Door 2-4 setjes van 15 herhalingen aan het eind van je bovenlichaam trainingen te doen kan je jezelf een hoop ellende besparen, met als bonus wat extra spiermassa op je rug en schouders.

Nu maar hopen dat ik de vereniging van fysiotherapeuten niet achter me aankrijg!

0

Discussie: