Afvallen met de smith machine?

Toen ik in Phuket woonde trainde ik in een sportschool waar ook personal trainers werkten. Één van die trainers had een klant die zwaar overgewicht had. Als ik het me goed herinner was de beste man even lang of ietsje kleiner dan ik (170-180 cm) en moet hij minstens 130kg gewogen hebben. De man wachtte op een bankje tot zijn trainer klaar was om hem te trainen. ‘Vandaag trainen we schouders’ vertelde de trainer.

De eerste oefening was een zittende military (schouder) press in de smith machine. Voor degenen die niet weten wat een smith machine is, dat is de machine waarin de stang geleid wordt tussen 2 palen.

De man deed een opwarm setje met de lege stang. De trainen liep daarna naar de gewichtrekken die zo’n 5 meter verderop stonden en haalde 2 schijven van misschien 5kg op, schoof de schijven op de stang en de man deed weer een setje. De trainer ging toen weer naar het gewichtrek en haalde nog 2 schijven op. De man kwam ondertussen niet van zijn plaats. Na nog één setje liep de trainer naar het dumbell rek en haalde daar 2 dumbells uit voor de volgende oefening, side raises.

Wat deze trainer blijkbaar niet besefte (en de man waarschijnlijk ook niet), was dat hij een betere training kreeg dan zijn klant! Deze trainer was zelf in goede vorm, had flink gespierde armen en schouders en was redelijk droog. Als je in goede vorm bent kan een zittende military press prima werken om kracht en spieren in de schouders te bouwen (de smithmachine is niet aan te raden trouwens, maar dat is een ander verhaal).

Zijn klant had echter:

A- Zwaar overgewicht, ik kan me niet voorstellen dat sterke en ronde schouders het eerste doel van deze man was voordat hij 30 kilo kwijt raakt.

B- De man had geen basis kracht en –conditie, en kon daardoor niet genoeg gewicht gebruiken om echt een groot effect van deze oefening te verkrijgen

C- De man was niet gewend om hard te trainen, en kon dus niet de gewenste intensiteit in de oefening brengen.

Wat een veel betere training voor deze man zou zijn is zoiets als dit:

1A) staande military press met vrije stang of dumbells: 4 setjes van 5-8 herhalingen

1B) farmers walk met dumbells of schijven: 4 x 2 rondjes door de sportschool

Wissel oefening 1A en 1B af, dus doe een setje van 1A, ga dan direct door naar 1B en doe de 2 rondjes. Rust dan even en doe het 2e setje van 1A, dan weer 1B enzovoort.

Waarom?

De staande military press vergt activatie van de buik-, rug- en beenspieren om je stabiel te houden wat voor een grotere totale spieractiviteit zorgt en dus een grotere verhoging van de stofwisseling.

Daarnaast wordt de balans en actieve stabiliteit getraind wat hem later helpt met meer geavanceerde oefeningen als de push press, squat+press en dergelijke, die nog meer spiermassa tegelijk aanspreken.

De farmers walk is niets meer dan een gewicht vasthouden en ermee lopen. Je kan dumbells in je handen of een schijf voor je borst houden, maar het kan ook in de tuin met emmers water of een steen!

Met deze oefening train je vrijwel elke spier in je lichaam, van je handen, armen en bovenrug die het gewicht vasthouden tot je benen die je natuurlijk gebruikt om te lopen en niet te vergeten je buik en onderrug die je constant aan moet spannen om je rug stabiel te houden. Doordat je al deze spieren tegelijk gebruikt zal je hart als een gek tekeer gaan wat je stofwisseling enorm omhoog brengt.

Dit is iets wat deze veel te zware man natuurlijk goed zou kunnen gebruiken! Als je er atletisch uit wilt zien moet je trainen als een atleet, ECHT trainen!

Conclusie:

Als je te dik bent, beweeg!

Je moet je hartslag flink omhoog brengen als je vet wilt verliezen en vet wilt verbranden! Ook moet je zoveel mogelijk spiermassa in zo kort mogelijke tijd gebruiken. Oefeningen voor het hele lichaam zoals farmers walks zijn hiervoor fantastisch! Simpelweg een gewicht in je handen houden en ermee lopen bouwt je basiskracht en –stabiliteit op en je stofwisseling schiet ervan door het plafond!

Isolatie oefeningen of oefeningen met machines hebben hun plaats als je al in goede vorm bent en je een zwakke spiergroep wilt versterken. Echter als vetverlies het doel is kan je ze beter achterwege laten!

Wees voorbereid om flink buiten adem te raken en al je spieren te laten werken en zie het vet verdwijnen als sneeuw voor de zon.

Dus krachttraining voor vetverbranding!

Meer weten:  Buikspieren Krachttraining Buikspieroefeningen Vet verbranding Fitness Trainingsschema Eiwit

VN:F [1.9.13_1145]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
VN:F [1.9.13_1145]
Rating: 0 (from 0 votes)

1

Discussie: