4 redenen waarom je geen vet verliest

Je gaat netjes 3 keer per week naar de sportschool of fitness club maar blijft de weegschaal nog steeds op hetzelfde punt steken? Ben je al 4 weken op dieet maar zit die broek nog steeds strak? Lees verder en ontdekt waarom!

1) Je eet ‘light’ en ‘0% vet’ producten

Het klinkt mooi, yoghurt, melk en kaas zonder vet en ‘light’ chips. Deze producten bevatten echter van nature wél vet. De fabrikant moet dus truucjes uithalen om het vet eruit te halen. Dit op zich is niet zo moeilijk. Wat wel moeilijk is, is het lekker laten smaken van deze producten nadat het vet eruit gehaald is. Vaak zit er in plaats van vet dus extra suiker en/of kunstmatige geur- en zoetstoffen in deze ‘gezonde’ producten, die zorgen voor meer vetopslag dan wanneer je het originele product zou eten.

Wat je ook eet, blijf zo dicht mogelijk bij de natuur. Hoe minder bewerkingsprocessen het product ondergaan heeft, hoe beter het is.

Voorbeeld: een aardappel trek je zo uit de grond, kookt hem en klaar. Dat is één stap. Als je chips wil, moet je de aardappel koken, dan frituren en andere ingredienten toevoegen om het lekker te laten smaken. Dat zijn veel stappen verwijderd van de natuur. Niet goed.

2) Je praat tijdens je training

Dit klinkt misschien gek, maar afgezien van het voedingsaspect is de grootste reden dat mensen geen vooruitgang boeken is te weinig focus en intensiteit in de sportschool.

Als je kan praten tijdens een oefening is het gewicht dat je gebruikt te licht en is de oefening te makkelijk. Intensiteit is dé belangrijkste factor. Het maakt niet uit of je 30, 60 of 120 minuten in de sportschool bent, als de intensiteit er niet is, verdoe je je tijd.

Focus op de oefening die je doet en praat als je klaar bent met trainen. Dit geldt zowel voor cardio als gewichttraining en krachttraining.

3) Je wordt niet sterker

Dit is vergelijkbaar met het vorige punt. Als je niet meer gewicht of meer herhalingen doet dan de vorige keer dat je deze oefening deed, verdoe je je tijd. Stel je doet lunges en je doet 10 herhalingen. Wat doet je denken dat je die elfde herhaling er niet uit kan persen? De volgende training doe je er 12. De training daarop verhoog je het gewicht dat je gebruikt zodat je maar 8 herhalingen kan doen. De training daarop doe je met dat gewicht 9 herhalingen enzovoort, todat je weer bij 12 bent en het gewicht opnieuw verhoogd. Op deze manier dwing je je lichaam om sterker te worden en verbrand je meer calorieën, bouwt meer spieren (je spieren zijn de oven die het vet verbrand).

Schrijf op hoeveel herhalingen je met een bepaald gewicht doet zodat je het niet vergeet en doe de volgende keer meer. Voor cardio geldt precies hetzelfde. Als je op de roeimachine zit doe dan sprintjes van 15 seconden, en probeer de watts zo hoog mogelijk te krijgen. Als in week 1 je record 215 watt is, haal in week 2 dan alles uit de kast en haal op zijn minst 220!

Op deze manier ben je ECHT aan het trainen en niet aan het ‘fitnessen’ oftewel tijd verknoeien.

4) Je eet op de verkeerde tijden

Zolang je aan regel 1 voldoet is er niet zoiets als goede voedingsmiddelen en slechte voedingsmiddelen. Er zijn wel goede en slechte tijden om bepaalde voedingsmiddelen te eten. Dit geldt voornamelijk voor koolhydraten. Na een intensieve training zijn je spieren erg gevoelig voor insuline. De spiercellen hebben hun ‘deuren’ open en de suikers worden direct opgenomen om de reserves in de spieren aan te vullen. Als je op dit moment koolhydraatrijke voeding, zelfs suikerrijke voeding eet, Wordt dit dus als energie opgeslagen in de spieren. Na ongeveer één á anderhalf uur gaan deze deuren echter weer dicht, waarna koolhydraten makkelijk worden opgeslagen als vet. Eet je koolhydraten (brood, aardappelen, rijst, pasta etc.) dus direct na de training. Tijdens de rest van de dag eet je deze producten NIET!

Meer weten:  Buikspieren Krachttraining Buikspieroefeningen Vet verbranding Fitness Trainingsschema Eiwit

VN:F [1.9.13_1145]
Rating: 10.0/10 (1 vote cast)
VN:F [1.9.13_1145]
Rating: 0 (from 0 votes)
4 redenen waarom je geen vet verliest, 10.0 out of 10 based on 1 rating

0

Discussie: