Kook met kokosnoot(olie)

Vroeger bakte iedereen met boter, een andere oplossing was er niet. Toen mensen gezondheidsbewuster werden en dachten dat alle verzadigde vetten slecht waren begonnen meer en meer mensen met plantaardige olie te bakken, zoals olijfolie (goede keus) en zonnebloem olie (niet zo’n goede keus).

De voedingsindustrie zag toen natuurlijk een gat in de markt en kwam met speciale vloeibare bak&braadproducten op de markt. ‘Omdat vloeibaar beter is’…

Helaas zijn die producten vaak lang niet zo gezond als wordt beweerd en worden er emulgatoren en transvetten gebruikt om de producten vloeibaar en houdbaar te houden – ze worden er dan echter NIET gezonder op, je bent dan beter af met gewone boter!

Tot voor kort gebruikte ik zelf voornamelijk olijfolie, maar de laatste tijd ben ik een grote fan geworden van kokosnoot olie.

Kokosnootolie/vet (Hier in Thailand is het olie, in Nederland vet aangezien de stollingtemperatuur rond de 25 graden ligt) bevat veel verzadigde vetten en wordt daardoor vaak als ongezond gezien, maar dit is een misvatting!

De verzadigde vetten in kokosnootvet bestaan voor 90% uit MCT’s, ‘Medium Chain Triglycerides’ die als zeer gezond gezien worden. Het voornaamste vet is Laurinezuur, dat antibacteriele en antivirale eigenschappen bezit. Het goede nieuws is dat dit vetzuur slechte bactieren (bijvoorbeeld degenen die o.a. keelontstekingen en voedselvergiftiging veroorzaken) doodt, maar de goede bacterien die je nodig hebt voor een gezonde spijsvertering niet aantasten.

Daarnaast kan kokosnootolie goed tegen verhitting, wat het perfect maakt voor bakken.

Het enige nadeel is de prijs, die is hier in Thailand nogal hoog (terwijl het hier gemaakt wordt), dus ik denk dat het in Nederland waarschijnlijk nog duurder is. Soms is het echter beter een paar euro’s meer te besteden aan je voeding en minder aan medicijnen!

Bron: Johnny Bowden’s boek ‘The 150 healthiest foods on earth

0

Discussie: