Cardio optimaal voor vetverbranding?

Cardio training is een geval apart. In theorie zou het perfect moeten werken voor zowel mannen als vrouwen, maar zoals iedereen die het geprobeerd heeft weet, is de praktijk helaas anders.

Sommige mannen en vrouwen doen 6 tot 9 uur cardiotraining per week en hebben nog steeds extra buikvet dat verbrand moet worden. Aan de andere kant werkt het prima voor anderen.

Britse onderzoekers wilden meer inzicht krijgen in deze paradox en bestudeerden 35 te zware mannen en vrouwen, die voorheen niet trainden.

(Referentie: International Journal of Obesity 32: 177-184, 2008).

De deelnemers trainden 5 keer per week, 12 weken lang. Dat is veel training, maar het hielp de deelnemers gemiddeld 3.7kg te verliezen, wat zeer goed is- Ik was positief verrast door de resultaten.

Cardio werkt dus goed voor sommige mensen. In mijn ervaring werkt het echter het beste voor jonge mannen, die de hulp het minst nodig hebben!

Terug naar de studie, het verschil in vetverlies tussen de deelnemers was enorm:

De meest succesvolle deelnemer verloor een adembenemende 14.6kg in 12 weken, terwijl de minst succesvolle deelnemer 1.7kg AANKWAM.

De wetenschappers denken te weten waar het mis ging. Ze deelden de deelnemers in in 2 groepen, de ‘compenseerders’ en de ‘niet-compenseerders’

De compenseerders werden hongeriger, waardoor ze 268 extra calorieën per dag aten, wat hun cardio inspanningen teniet deed.

De compenseerders verloren het minste gewicht en de wetenschappers geloven dat dat kwam door de enorme ‘compenserende’ verhoging van de eetlust die deze groep ervoer.

Wordt jouw eetlust groter als je cardio doet? Als dat zo is, wijst de wetenschap erop dat dat je cardio inspanningen zal ruineren.

Dus als je cardio programma niet werkt voor je, controleer je eetlust en calorie inname om te zien of je ‘compenseert’ voor je inspanning. Als je dit doet, ben je misschien beter af door een programma met intensieve weerstand en interval training (bijvoorbeeld Turbulence Training) voor je afvaldoelen te gebruiken.

Zoals de Australische professor Steve Boucher in onderzoek heeft aangetoond, verhoogt interval training de spiegels van de hormonen genaamd catecholaminen. Verhoogde catecholaminen kunnen de eetlust verminderen, naast andere vetverbrandende voordelen.

In de realiteit verliezen slechts weinigen 14 kilo na 12 weken cardio. Zelfs 4 kilo is al een uitzondering met aerobe training.

Nogmaals, controleer je eetlust en denk na over het proberen van intensieve weerstands- en interval training voor je volgende trainingsprogramma

Versla de vloek van cardio met intensieve Turbulence Training.

Craig Ballantyne, CSCS, MS

Auteur, Turbulence Training

Over de Schrijver:

Craig Ballantyne is een ‘Certified Strength & Conditioning Specialist’ en schrijft voor Men’s health, Men’s Fitness, Maximum Fitness, Muscle and Fitness Hers en Oxygen magazines. Zijn Turbulence Training vetverbrandings workouts hebben duizenden mensen geholpen vet te verliezen, spieren te bouwen en slank te worden in minder dan 45 minuten, 3 keer per week. Voor meer info over de Turbulence Training workouts die je helpen af te vallen zonder lange, slome cardio sessies of dure apparaten, klik hier of download hier beneden een gratis voorbeeld workout, compleet met beschrijvingen en foto’s van oefeningen!

VN:F [1.9.13_1145]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
VN:F [1.9.13_1145]
Rating: 0 (from 0 votes)

0

Discussie: