Train voor kracht, eet voor vetverbranding

Hey hallo, Thomas hier met een persoonlijke post..

Ik heb namelijk een fout gemaakt de afgelopen jaren wat betreft de training van sommige klanten en ook de informatie die ik hier op echtfit.net soms heb gegeven..

Het gaat hier om trainen voor vetverbranding.

Wat ik namelijk altijd deed met klanten die wilden afvallen was oefeningen doen met veel herhalingen, korte rustperioden en een relatief lichte belasting.

Oefeningen met dumbells en lichaamsgewicht werken hiervoor het beste:

Dumbell swings, pushups, mountain climbers etc..

Hiervan raak je snel buiten adem en gaat je stofwisseling flink van omhoog..

Echter degene met de beste resultaten als het gaat om droog worden was ikzelf!

En weet je wat?

Ik doe NOOIT dat soort trainingen!

Ik train altijd voor kracht en spieropbouw en heb nog nooit een set mountain climbers gedaan behalve als ik het even voor moest doen voor een klant!

Ik doe wel eens conditietraining (vnl. sprints met weerstand van een slee) maar altijd als toevoeging op mijn ‘gewone’ krachttraining en eerlijk gezegd heb ik het niet nodig om droger te worden maar doe ik het puur voor de conditie, NIET voor vetverbranding.

Tot voor kort had ik hier niet echt bij nagedacht en rationaliseerde ik het het altijd door te denken ‘ik heb gewoon een snellere stofwisseling dan de anderen’ totdat ik op facebook de volgende zin van Jason Ferruggia las:

‘Train for strength, eat for fat loss. Stop trying to train for fat loss but go for strength instead and wonderful things will happen’

Ook vrouwen hebben baat bij ECHTe krachttraining!

Toen ging er een belletje rinkelen..

Natuurlijk wist ik altijd al dat voeding minstens 80% van je resultaten bepaalt als het om vetverbranding gaat, maar toch probeerde ik de trainingen van klanten zo effectief mogelijk te maken voor vetverbranding met de eerder genoemde methoden..

Wat ik gemerkt heb is dat die trainingsstijl in eerste instantie erg goede resultaten kan brengen, maar dat op de lange termijn degenen die ECHT voor kracht trainen (dus niet alleen maar krachtoefeningen doen, maar voor kracht trainen, er is een verschil) altijd de betere resultaten krijgen (inclusief mezelf dus).

Misschien dat die conditie oefeningen op korte termijn je stofwisseling meer verhogen, maar uiteindelijk is er maar één ding dat je stofwisseling hoog houdt: SPIEREN!

En die spieren worden het best getraind door de zware, old school krachtoefeningen te doen, nee niet alleen te doen, maar er beter in te worden!

Hoe kan je dit zelf toepassen?

Zorg ervoor dat je elke training op zijn minst één oefening doet waarbij je puur voor prestatie op die oefening gaat.

Dus focus niet op het gevoel van vermoeidheid of op het ‘branden’ in je spieren, maar op het gewicht, het aantal herhalingen en/of de explosiviteit van de oefening.

Doe deze oefening aan het begin van je training zodat je nog fris bent en je goed op de oefening kan focussen.

Daarna kan je je gang gaan met conditie circuits, cardio etc. (als je wilt, zelf hou ik liever de focus op kracht/massa oefeningen) maar kies op zijn minst één goede basisoefening om mee te beginnen en zorg dat je er sterker in wordt!

Combineer dit met goede voeding (ook ERG belangrijk natuurlijk) en je zal zien dat je op de lange termijn veel beter af bent dan wanneer je alleen maar de typische ‘vetverbranding’ trainingen doet.

Conclusie: train voor prestatie, niet voor een ‘gevoel’ en bepaal via je voeding of je massa wilt kweken of vet wilt verbranden.

Wat zijn jou doelen en hoe train/eet je daarvoor?

Vertel het in de comments!

0

Discussie: