De waarheid over cardio

Om vet kwijt te raken en dus vet verbranden, zie je nog steeds mensen urenlang op de hometrainer, loopband, crosstrainer in de fitness club of joggend langs de weg bezig. Dit was 10 jaar geleden zo en nu nog steeds. Wat ook hetzelfde blijft is de lichamen van deze mensen, ze zien er nog steeds hetzelfde uit, ondanks al die uren cardio in de fitness club!


Om ervoor te zorgen dat je niet zo iemand wordt, of stopt zo iemand te zijn, blijf lezen zodat je tijd kan besparen en ECHTe resultaten boekt!

Als je vet wilt verliezen en vet wilt verbranden, moet je een vorm van cardiotraining doen, daar is bijna geen ontkomen aan. Snel naar de hometrainer dus.. NEE!


Wat is cardiotraining? Elke vorm van training waar het hart en de longen bij betrokken zijn. Dit kan alles zijn van fietsen, rennen, tot intensieve circuittraining met lichaamsgewicht of gewichten. Vaak wordt echter gedacht dat deze cardiotraining aërobe training moet zijn. Aëroob betekent letterlijk: ‘Met zuurstof’ oftewel er wordt zuurstof gebruikt om energie te verkrijgen. Dit is een relatief laag intensieve vorm van training, die lang volgehouden kan worden zolang er zuurstof aan de spieren geleverd wordt.

De ‘zone’

Waarschijnlijk de grootste en ook de hardnekkigste mythe in fitness is de ‘vetverbrandingszone’. De theorie van de vetverbrandingszone is dat je lichaam meer vet verbrand tijdens laag intensieve, aërobe activiteiten. Dit is niet waar. Het is wel zo dat je lichaam een groter percentage vet verbrand ten opzichte van koolhydraten, maar de totale hoeveelheid calorieën én vet die je verbrand is veel groter met activiteiten met een hoge intensiteit.


Het gaat er niet om hoe lang je in de fitness club bent of hoe ver je kan rennen, maar om hoe hard je traind en hoe intensief je bezig bent. Dit heeft 2 voordelen:

1) Je bent minder lang bezig om dezelfde hoeveelheid (of meer!) calorieën te verbranden

2) Je verliest minder snel spierweefsel (wat zeer belangrijk is, je spiermassa is de oven die het vet verbrand).

3) Tot 48 uur ná de training blijft je stofwisseling verhoogd en verbrand je in rust méér calorieën dan voor de training. Met standaard aërobe training duurt dit slechts 2 a 3 uur!


Lees nummer 3 nog een keer.


Tot 2 dagen na de training verbrand je nog steeds meer calorieën dan voorheen, zelfs als je op de bank tv kijkt! Dit is het geval met intensieve intervals op de hometrainer, roeimachine, sprints (rennen) en bepaalde vormen van krachttraining.


Hoe ziet zo’n interval training er dan uit?

Een voorbeeld op de hometrainer:

- Je warmt een minuut lang op, fietsend op een rustig tempo met lage weerstand

- Als je bij 1.00 minuten bent ga je 15 seconden lang zo hard als je kan, terwijl je de weerstand omhoog draait. 15 seconden lijkt misschien erg kort, maar als je het goed doet redt je het niet veel langer, geloof me!

- Dan rust je 45 seconden, fietsend op een rustig tempo, terwijl je de weerstand weer laag hebt staan.

- Als je bij 2.00 minuten bent ga je weer 15 seconden voluit, zo hard als je kan! Vergeet niet de weerstand goed hoog te zetten, het moet moeilijk zijn om snel te trappen.

- Rust weer 45 seconden, fietsend op een rustig tempo met lage weerstand.


Dit herhaal je totdat je 10 minuten vol hebt.


10 minuten fietsen lijkt niet lang, maar als je het goed doet heeft het meer effect dan een uur lang traditionele cardio! Dit geeft je 50 minuten extra vrije tijd om met je kinderen te spelen, vrienden te bezoeken of gewoon te relaxen!


Meer weten:  Buikspieren Krachttraining Buikspieroefeningen Vet verbranding Fitness Trainingsschema Eiwit

VN:F [1.9.13_1145]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
VN:F [1.9.13_1145]
Rating: 0 (from 0 votes)

0

Discussie: